HR | EN
Uspješno je završena druga volonterska akcija u sklopu projekta VOLontlraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!

Otvorenje poučne staze „Francuska cesta“

U petak, 13. srpnja 2018. godine u Brelima će se svečano otvoriti novouređena poučna staza „Francuska cesta“, koju su zajedno osmislili i uredili Turistička zajednica Brela, općina Brela i Javna ustanova „Park prirode Biokovo“.

Cesta predstavlja iznimni graditeljski doprinos u cestogradnji s početka 19. stoljeća (građena u razdoblju 1810. - 1811.). Nije nikad bila dovršena pa je moguće rekonstruirati sve faze njezine gradnje. Građena je, odnosno položena, na strmini Biokova, između 357,41 i 443,73 metara nadmorske visine. Uspon ne prelazi 6%, što ju je trebalo činiti vrlo ugodnom za vožnju zaprežnih kola, jahanje i hodanje. Arhitekt Frane Zavoreo projektant je francuske ceste na Biokovu. Pored vojne obveze i čuvanja granica u miru, francuske vlasti obvezale su stanovništvo na besplatne javne radove, pandursku službu i dr. Popisane su čak 22 vrste takvih osobnih obveza. Seljaci su često, samo za „panatiku” (kruh), morali raditi bez ikakve naknade, i do četiri dana u tjednu. U pogledu javnih radova na cestama indikativan je proglas, na hrvatskom i talijanskom jeziku, u kojemu se 22. veljače 1807. poziva lokalne žitelje unutrašnjosti Dalmacije: „Otvaraju se novi putovi, po kojima se iz Dalmacije može otići u Bosnu. Kroz dvadeset dana imadu se dovršiti... najveću korist od ovih putova imat ćete baš vi. Zovemo vas, da pomognete vašim desnicama ovu rabotu (…) upoznajte korist koju donosi vladanje Napoleona Velikoga! Vaša otadžbina u malo godina promijenit će obličje.“

 

Uz cestu su postavljene interpretacijske table (ukupno 10 tabli) koje će vam približiti i objasniti način te svrhu građenja ove uistinu posebne i vrijedne ceste. Uz sve to, cijela je cesta prekrasan vidikovac s kojeg se vide Brela, Makarska rivijera i otoci!

 

Cesta je uvrštena u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske dana 25. rujna 2017. godine.