PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

OD 11.05.2020. PARK PRIRODE BIOKOVO PONOVO OTVARA SVOJA VRATA ZA POSJETITELJE

U okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID-19, odlukom Vlade RH, Park prirode Biokovo će ponovno biti otvoren za posjetitelje od ponedjeljka, 11. svibnja 2020. godine kada počinju s radom i svi nacionalni parkovi i parkovi prirode Hrvatske.

 Kako su još uvijek na snazi mjere koje zabranjuju grupe veće od 5 osoba – posjet Parku je dozvoljen individualnim posjetiteljima a za organizirane grupe će se dozvoliti sukladno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Posjet parku odvijat će se uz pridržavanje svih mjera fizičke udaljenosti i higijenskih standarda.

Veselimo se novim susretima u parku u ovo najljepše doba godine uz poštivanje svih mjera opreza kojih se svi moramo pridržavati.

 S obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 prilikom stavljanja Parka u funkciju posjećivanja preporuča se sljedeće:

Fizička distanca. Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 2 metra. Pri tome pratitelj djeteta i dijete ne moraju održavati fizičku distancu.

Potrebno je obratiti pažnju da se izbjegava grupiranje na jednom mjestu.

Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.

• Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun, a ako to u datom trenutku nije izvedivo možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 70% etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni.

• Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.

Kihanje/kašljanje. Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.

Maske za lice. Nošenje medicinske maske obavezno je ako imate respiratorne simptome. Prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku (pranje ili dezinfekciju).

Kako bi zaštitili sebe i druge preporučeno je korištenje maski i rukavica, pogotovo u zatvorenim prostorima te na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi (info punkt, WC i sl.).

• Nemojte dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama.

• Boravite što više na otvorenom.

• U igri s djecom koristite igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti.

• Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.

• Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem 2m kod razgovora.

Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah): ostanite kod kuće i javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom liječniku.

• Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta.