HR | EN
Stadoh na povišeno mjesto i doživjeh milinu radosti.
Dr. fra Jure Radić

Održavanje tradicionalne mise na vrhu Sv. Roka

U subotu, 17. kolovoza 2019. godine održati će se Sveta misa povodom svetkovine Svetog Roka u crkvici Sv. Roka na istoimenom vrhu Biokova. Misno slavlje predvoditi će don Dražen Balić, s početkom u 10 sati.

 

Za sve hodočasnike, od petka će biti otvorena planinarska kuća „Akademik Josip Roglić“ na Čuliji, gdje mogu pronaći okrijepu, te neizostavnu i srdačnu dobrodošlicu svojstvenu svim zabiokovcima.

 

Na strmom vrhu visokom 1228 metara, za vrijeme mletačke uprave, u vrijeme epidemije kuge, podignuta je crkvica Sv. Roka, zaštitnika bolesnika. Svojim oblikom podsjeća na srušenu crkvu Sv. Jure na vrhu Biokova. Izloženost udarima vjetra i gromova tražila je stalnu brigu i popravke kako se ne bi urušila. O jednom od tih popravaka svjedoči i ostatak uklesanog natpisa s podacima o caru Franji Josipu, koji je za svog prolaska tim krajem 1875. godine, darovao 100 forinti za njezinu obnovu. Ostatak tog natpisa, koji je izlomljen udarima groma, ugrađen je u zid crkvice. Zadnja veća obnova izvršena je 1994. godine.