HR | EN
Uspješno je završena druga volonterska akcija u sklopu projekta VOLontlraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!

Biciklistička utrka Makarska – Sv. Jure

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikost i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, te Tjedna parkova Hrvatske u nedjelju 13. svibnja 2018. godine sa startom u 10 sati sa rive u Makarskoj, po peti put kreće biciklistička utrka Makarska-Sv. Jure u Parku prirode Biokovo u organizaciji Biciklističkog kluba Makarska i potporu Javne ustanove „Park prirode Biokovo“.

 

A. Datum Uspona

 

Datum održavanja Međunarodnog biciklističkog uspona na planinu Biokovo (u daljnjem tekstu uspon) je nedjelja, 13. 05. 2018. godine. U slučaju vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta uspon će biti odgođen. Međunarodni biciklistički uspon na Biokovo se organizira povodom Dana Grada Makarska, a partner Biciklističkog kluba Makarska na projektu uspona je Javna ustanova „Park prirode Biokovo“.

 

B. Staza

 

Asfaltirana staza duljine 32 km, od 0 (1) do 1762 metra nadmorske visine (u daljnjem tekstu mnv). Vrijeme prošlogodišnjeg pobjednika je ispod 100 minuta (1:32:31).

 

C. Pravo nastupa na Usponu

 

Pravo nastupa na usponu „Biokovo 2017“ imaju sve punoljetne osobe, a također i maloljetne osobe uz pismeno odobrenje roditelja ili staratelja (odobrenje se potpisuje prije starta ili donosi sa sobom). Obavezna zaštitna kaciga od starta do cilja.

 

D. Kategorije

1. brdski bicikli - muškarci

     brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

2. brdski bicikli – žene

    brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

3. cestovni bicikli - muškarci

    cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

4. cestovni bicikli – žene

    cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

5. Najstariji učesnik koji stigne na cilj za vrijeme utrke

6. Najmlađi učesnik koji stigne na cilj za vrijeme utrke

 

Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom novčanom nagradom od 2.000 kuna.

 

E. Prijave i startnina za Uspon

 

Prijave se primaju u razdoblju do dana Uspona ili na sam dan Uspona do 9:45 sati (pri registraciji sudionika). Startnina iznosi 100 kn (za maloljetnike do 18 godina startnina je umanjena te iznosi 50 kuna). Startnina se plaća od dana raspisa Uspona do dana prije starta na račun primatelja - Biciklistički klub Makarska (IBAN: HR84 2330 0031 1003 1846 7) navodeći kao „Platitelj“ ime i prezime sudionika Uspona, model 01 i poziv na broj 99 ili OIB. Oni koji ne stignu realizirati uplatu mogu to učiniti i na sam dan Uspona, prilikom prijave na startu. Kopiju uplatnice molimo imajte kod sebe pri prijavi na startu Uspona, ukoliko ste uplatili ranije.

 

Molimo sve učesnike da se prijave i navedu potrebnu veličinu majice te približan broj osoba u pratnji na e-mail: zidic.neno@gmail.com ili na našu facebook stranicu BK.

 

Makarska preko poruka ili obavijesti.

 

Startnina pokriva sljedeće:

 

ulaz u Park prirode Biokovo (pratnja ne plaća ulaz i za njih je ulaz besplatan) majica okrjepa na stazi ručak transfer opreme start-cilj (ruksaci s odjećom i sl.) osiguranje natjecatelja.

 

F. Program utrke

 

Start utrke je na rivi u Makarskoj ispred zgrade Grada u 10:00 sati s visinske kote 0(1) mnv (registracija sudionika od 8:00 do 9:50 sati na zapadnom dijelu rive). Zatvoreni start je u pratnji policije do prelaska magistrale (državna cesta D-8) u smjeru Vrgorac (državnom cestom D-512) do skretanja na stazu za vrh Sveti Jure odnosno ulaz u Park prirode Biokovo (to je oko 7 km od starta). Promet neće biti zatvoren pa se treba ponašati u skladu sa zakonom o prometu, a ulaz u Park prirode bit će zatvoren do 15:00 sati za sve osim za sudionike utrke (natjecatelje, pratnju, osobe iz organizacije i slično). Cilj utrke je najviši vrh planine Biokovo - Sveti Jure (1762 mnv). Na stazi će biti osigurana okrjepa na nekoliko mjesta ovisno o vremenskim uvjetima. Prilikom prijave vozači moraju registrirati i pratnju kako bi isti mogli ući u Park prirode također besplatno. Sudionici utrke voze na vlastitu odgovornost i organizator ne odgovara za štetu koju vozač nanese sebi, okolini ili trećoj osobi. Vrijeme se mjeri štopericom, sudac je na startu, kao i na cilju na vrhu Sv. Jure. Završetak utrke je u 14 sati. Ova rekreativna utrka se organizira sukladno Pravilniku za rekreativna biciklistička događanja Hrvatskog biciklističkog saveza.

 

G. Nagrade

 

Nagrade su novčane (za prve četiri kategorije nagrađuju se prvo, drugo i treće mjesto) te medalje za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto, a za kategorije 5 i 6 medalju dobiva po jedna osoba. Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom jedinstvenom novčanom nagradom od 2.000 kuna.

 

H. Ručak i dodjela nagrada

 

Po završetku utrke predviđena je svečanost okupljanja sudionika s podjelom nagrada i ručkom za sve.

 

I. Posebna pozornost

 

Prilikom Uspona, a naročito pri povratku u Makarsku nužan je oprez, jer pri povratku promet stazom u smjeru Makarske neće biti zatvoren. Molimo vas, čuvajmo našu prirodu i biološku raznolikost Biokova!