HR | EN
Stadoh na povišeno mjesto i doživjeh milinu radosti.
Dr. fra Jure Radić
Nalazite se > Novosti > 2019

Novosti - 2019

Obilježavanje ...

Ovogodišnji Međunarodni dan planina Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ obilježiti će u srijedu 11. prosinca 2019. godine predavanjem „Dinarski voluhar – nepoznati stanovnik Biokova.“ 

Dinarski voluhar u ...

Javna ustanova Park prirode Biokovo je u suradnji sa Udrugom BIOM krajem svibnja 2013. godine započela sa projektom istraživanja i monitoringa dinarskog voluhara koji se provodi i do danas. 

Obavijest o ...

Javna rasprava o Prijedlogu plana upravljanja za razdoblje od 2019. do 2026. godine trajat će 30 dana i to od 14. studenog 2019. do 14. prosinca 2019. godine. 

Memorijalni ...

I ove godine se već osmi put, u suradnji Komisije za alpinizam HPS-a, AO PD Željezničar i AO PD Velebit iz Zagreba, te SAK Ekstrema iz Makarske organizira u Brelima memorijalni alpinistički kamp „Glavno da se klajmba“ u znak sjećanja na tragično preminule planinare i alpiniste Tonija Rosu i Igora Skendera te pokretača memorijala Krešimira Milasa. 

Znanstveno-stručna ...

Od 01. do 02. listopada 2019. godine u Makarskoj će se održati Znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Status balkanske divokoze u RH s posebnim osvrtom na Biokovo“. 

„Tragom tradicije ...

U subotu 31. kolovoza 2019. godine, po jedanaesti put, u organizaciji Javne ustanove „Park prirode Biokovo“, TZ Vrgorac i Zavičajnog društva „Veliki Godinj“ Rašćane održat će se manifestacija pod nazivom „Tragom tradicije i pučke arhitekture“. 

Koncert Tedija ...

U sklopu manifestacije „Tragom tradicije i pučke arhitekture“ - Veliki Godinj 2019. održati će se koncert našeg velikog umjetnika i dobre duše Dalmacije Tedija Spalata u selu Raščane, zaseok Veliki Godinj, u Parku prirode Biokovo, 31. kolovoza s početkom u 21:00 sat. 

Obilježavanje 23. ...

U petak, 30. kolovoza 2019. godine s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite šišmiša, Javna ustanova "Park prirode Biokovo" organizira obilježavanje 23. Međunarodne noći šišmiša. 

Održavanje ...

U subotu, 17. kolovoza 2019. godine održati će se Sveta misa povodom svetkovine Svetog Roka u crkvici Sv. Roka na istoimenom vrhu Biokova. Misno slavlje predvoditi će don Dražen Balić, s početkom u 10 sati. 

Promocija knjige ...

U subotu, 10. kolovoza 2019. godine sa početkom u 21:00 sat u prezentacijskom centru Parka prirode Biokovo „Adrion – srce planine“ biti će predstavljena knjiga – suvenir „Biokovska tradicijska kužina“, autorice Vedrane Vele Puharić. 

Postavljeni novi ...

U predvorju Prezentacijskog centra Adrion-srce planine u Makarskoj, te na najvišem biokovskom vrhu Sv. Jure postavljeni su novi veseli paneli za fotografiranje, na kojima se svi posjetitelji mogu fotografirati i tako odnijeti jednu lijepu uspomenu iz našeg Parka. 

Koncert Zorana ...

U sklopu 22. kazališnih susreta 'Glumci u Zagvozdu' održat će se koncert slovenskog pjevača i kantautora Zorana Predina na najvišem vrhu Biokova, Svetom Juri, u Parku prirode Biokovo 27. srpnja sa početkom u 21.00 sat. 

Održavanje ...

U subotu, 27. srpnja 2019. godine održati će se Sveta misa povodom svetkovine Svetog Jure u crkvici Sv. Jure na vrhu Biokova. Misno slavlje će početi u 10 sati. 

Izložba ...

U petak, 05. srpnja 2019. godine u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, u Šibeniku, otvorena je izložba fotografija Biokova „Cvit Adriona“, autora Ive Pervana, koja traje do 31. srpnja 2019. godine. 

Održan sastanak ...

U Makarskoj se u ponedjeljak 01. srpnja 2019. godine u Prezentacijskom centru „Adrion - srce planine“, održao sastanak inicijative budućeg geoparka Biokovo - Imotska jezera. 

Park prirode ...

Planinarskim izletom i druženjem kod planinarskog doma „Pod Vošcem“ sa planinarima i posjetiteljima Park prirode Biokovo proslavio je svoj 38. rođendan. 

Proslava 38. ...

Povodom 38. rođendana Parka prirode Biokovo pozivamo vas na planinarski izlet i druženje kod planinarskog doma „Pod Vošcem“ u nedjelju 23. lipnja 2019. godine! 

„Etno-Eko“ ...

Sa ciljem očuvanja tradicije biokovskog kraja, u subotu, 15. lipnja 2019. godine u Zagvozdu, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ i Općina Zagvozd organiziraju manifestaciju „Etno-Eko“ Zagvozd. 

Zatvorena izložba ...

U srijedu 05. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša službeno je zatvorena izložba dječjih likovnih radova s nagradnog Natječaja na temu „Vodozemci i gmazovi našeg područja“ u organizaciji Javne Ustanova „Park prirode Biokovo“. 

Anketa za ...

JU Park prirode Biokovo je u postupku izrade Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima (APUP) kao jedne od aktivnosti u okviru projekta „Novi Adrion – promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo“. 

Prezentacijski ...

U subotu, 01. lipnja 2019. godine sa radom za ovogodišnju turističku sezonu započeo je Prezentacijski centar Parka u Gornjim Brelima. 

Započela obnova ...

U okviru projekta „Novi Adrion – promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo“, KK.06.1.2.01.0016, koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, započela je provedba aktivnosti Uređenje Rodićeve ceste. 

Izložba dječjih ...

U povodu obilježavanja Dana zaštite prirode u RH i Međunarodnog dana biološke raznolikosti Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ poziva vas na otvorenje izložbe dječjih radova s Natječaja na temu „VODOZEMCI I GMAZOVI NAŠEG PODRUČJA“ u srijedu, 22.05.2019., u 18:00 sati, u Prezentacijskom centru „Adrion - srce planine“, na adresi Franjevački put 2/A, ... 

Održana početna ...

U prisutnosti pomoćnika ministra Ministarstva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, predstavnika Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, predstavnika županije Splitsko-dalmatinske, partnera na projektu HGSS i MARE-e, te općine Zagvozd i Turističke zajednice grada Makarska, uz ostalu zainteresiranu javnost, održana je početna konferencija ... 

Početna ...

U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine s početkom u 12.00 sati u prezentacijskom centru „Adrion-srce planine“ u upravnoj zgradi PP Biokovo na adresi Franjevački put 2/a, Makarska održati će se početna konferencija projekta „Novi Adrion-promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo“. 

Biciklistička ...

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj u nedjelju 19. svibnja 2019. godine sa startom u 10 sati sa rive u Makarskoj, po šesti put kreće biciklistička utrka Makarska-Sv. Jure u Parku prirode Biokovo u organizaciji Biciklističkog kluba Makarska i potporu Javne ustanove „Park prirode Biokovo“. 

Edukativno ...

Dječji vrtić „Biokovsko zvonce“ Makarska i Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ pozivaju Vas na edukativno predavanje „Zmije Makarske i okolice“. 

Grad Makarska ...

Grad Makarska Vas poziva na obilježavanje 22. travnja, Dana planeta Zemlje koje će se održati u srijedu, 17. travnja, na Trgu 156. brigade Hrvatske vojske, s početkom u 10.30 sati. 

Prethodno ...

Javna ustanova Park prirode Biokovo za potrebe prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima objavljuje dokumentaciju o nabavi za otvoreni postupak javne nabave za predmet nabave "Usluga inventarizacije i kartiranja flore - Kartiranje vaskularne flore Parka prirode Biokovo". 

Projekt Camping in ...

Koliko ste nacionalnih parkova i parkova prirode posjetili do sada? 

Park prirode ...

Park prirode Biokovo od danas je službeno otvoren za posjećivanje! 

Akcija „ZASADIMO ...

S ciljem poticanja lokalnog stanovništva na bavljenje tradicionalnom poljoprivredom i povratka na tradicionalnu seljačku proizvodnju Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ i ove će godine, po osmi put, podijeliti vlasnicima biokovskih dolaca koji se nalaze iznad 1000 m nm sjemenski krumpir. 

5. OdrŽIVA tribina ...

Radna grupa za Zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Knjižnicom Pravnog fakulteta u Splitu i Društvom knjižničara u Splitu nastavlja s programom OdrŽIVE tribine Radne grupe za Zelene knjižnice. 

Radionice ...

Ovaj tjedan Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ započinje sa održavanjem edukativnih radionica o vodozemcima i gmazovima našeg područja u prezentacijskom centru „Adrion-srce planine“ u Makarskoj. 

Park prirode ...

S ciljem podizanja prepoznatljivosti, naših 19 nacionalnih parkova i parkova prirode sudjelovalo je na međunarodnom turističkom sajmu Plac2go u Zagrebu. 

Obilježen Svjetski ...

U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana voda 22. ožujka 2019. godine, Javna ustanova Park prirode Biokovo nastavila je već tradicionalnu akciju prvih proljetnih čišćenja bunara, lokvi i kamenica na području Parka, obilaskom i čišćenjem kamenica na području Velikog Godinja u četvrtak, 14. ožujka 2019. godine koje se nalaze na zagorskom djelu Parka ... 

22. ožujka 2019.: ...

Svjetski dan zaštite voda obilježava se, već dvadeset šestu godinu za redom, 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji obilježava pod motom ... 

Sanacija ...

U suradnji Javne ustanove „Park prirode Biokovo“, Turističke zajednice općine Brela i Općine Brela provodi se sanacija penjališta Brela. Sve radove izvodi Sportsko – penjački klub Marulianus iz Splita. 

Održana 14. ...

U subotu i nedjelju, 09. i 10. veljače 2019. godine, po četrnaesti put za redom održana je tradicionalna „Ekstremova zimska tura“ unutar Parka prirode Biokovo u organizaciji Speleološko alpinističkog kluba „Ekstrem“ iz Makarske. 

“Kartiranje flore ...

Hrvatsko botaničko društvo i Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ pozivaju Vas na predavanje i predstavljanje projekta "Kartiranje flore Parka prirode Biokovo" koje će se održati u četvrtak, 17. siječnja 2019. u 18.00 sati u zgradi biološkog odsjeka PMF-a, na Rooseveltovom trgu 6, Zagreb, u predavaonici BO1.