HR | EN

...Očima, pameću srcem
po onom što se vidi
do onog što se nevidi...
Dr. fra Jure Radić

Nalazite se > Posjećivanje

Posjećivanje

Glavni ulaz u Park

Park prirode kao područje s naglašenim prirodnim, znanstvenim, kulturnim, odgojno obrazovnim i turističko-rekreativnim vrijednostima namijenjen je posjećivanju i razgledavanju.

Pod posjećivanjem i razgledavanjem podrazumijeva se ulazak u Park radi posjećivanja, razgledavanja i upoznavanja prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka, kao i obavljanje dopuštenih rekreativnih aktivnosti, na način i pod uvjetima utvrđenim Pravilnikom o unutarnjem redu u Parku prirode "Biokovo", te uz pridržavanje Unutarnjeg reda i pravila ponašanja u Parku prirode "Biokovo".

Posjećivanjem i razgledavanjem ne smatra se:
 

 • svakodnevno kretanje stanovnika koji stalno ili povremeno borave u naseljima unutar Parka i njihovih gostiju;
   
 • ulazak u Park, temeljem ugovora ili posebne dopuštenice, radi obavljanja dopuštenih djelatnosti (poljoprivreda, stočarstvo, šumarstvo, lovstvo, odašiljači i veze, ugostiteljstvo i dr.);
   
 • obavljanje aktivnosti ili djelatnosti temeljem posebnog dopuštenja Ustanove (istraživanja, aktivnosti lokalnih udruga, planinara, GSS-a i dr.);
   
 • ulazak u Park radi dolaska do vlastitih nekretnina (kuće, zemljišta) temeljem posebne dopuštenice Ustanove.

Dopuštena mjesta ulaska u Park

Mjesta određena za ulaz u Park prirode "Biokovo" su:
 

 • Glavni ulaz na predjelu Staza nalazi se na 6. km državne ceste Makarska – Vrgorac, gdje počinje biokovska cesta duga 23 km, a označen je znakovima obavijesti i smeđom signalizacijom. Ulaz je namijenjen za kombi-buseve, osobne automobile, motocikle i bicikle, a mogu ga koristiti i pješaci. Zbog prometnih karakteristika biokovske ceste ulaz autobusa u Park nije dopušten, a kamioni mogu ući samo uz posebnu dozvolu Ustanove.

  Biokovskom cestom prometuje se na vlastitu odgovornost!
   
 • Pomoćni ulaz na predjelu Saranač, na cesti Gornje Igrane – Kozica, koristi se samo u slučaju potrebe i uz posebnu dozvolu Ustanove.
   
 • Označene planinarske staze uz poštivanje Unutarnjeg reda i pravila ponašanja u Parku i uz posebne uvjete.

Vrijeme posjećivanja

Tijekom godine Park prirode Biokovo je službeno otvoren za posjećivanje i razgledavanje prema slijedećem rasporedu:Ako za to postoje opravdani razlozi Ustanova može dozvoliti posjećivanje i razgledavanje izvan propisanog vremena.

U posebnim okolnostima, zbog sigurnosti posjetitelja ili zaštite prirodnih i drugih vrijednosti Ustanova može ograničiti posjećivanje ili potpuno zabraniti ulaz u Park.

Naplata ulaza

Sve informacije o naplati ulaza u Park možete pronaći ovdje.

Način posjećivanja

Park je moguće posjetiti:
 

 • Individualno - pješice, vlastitim prijevoznim sredstvima (automobil, bicikl, motocikl) ili pješačenjem i prijevozom u kombinaciji;
   
 • Organizirano - u organizaciji ovlaštenih prijevoznika ili turističkih agencija.Za one avanturističkog duha i u dobroj kondiciji koji žele stvarno doživjeti Biokovo preporučujemo uspon planinarskim stazama.


Za manje vješte vozače zbog specifičnih uvjeta vožnje biokovskom cestom preporučujemo posjet Parku u organizaciji turističkih agencija.